Sunday, May 6, 2007

Sparris
Asparagus officinalis

Sparris är en annan primörfavorit. Den är en mycket gammal kulturplanta som var känd av egyptierna redan för 5000-6000 år sedan. I Skandinavien har man odlat sparris först sedan 1700-talet. Sparrisen är en liljeväxt som växer vild längs kusterna i Europa, i Sverige växer den vild bl.a. på Gotland. Det finns grön och vit sparris och den gröna sparrisen är lättare att odla för den skär man av ovan jord när toppskotten fått lagom längd. Av Örjan Klein på Timjan Konsult har jag fått ett underbart recept på grön sparris. Prova!

PARMESANGRATINERAD GRÖN SPARRIS MED RUCOLASALLAD
4 portioner som förrätt
400 g färsk grön sparris
100 g ruccolasallat
1 vitlöksklyfta
4 msk grovriven parmesanost
1 msk olivolja
salt
vitpeppar
4 msk rostade pinjenötter
Skala sparrisen med potatisskalare och koka den i lättsaltat vatten. Den skall inte koka längre än att den fortfarade har kvar lite spänst. Skölj och ansa rucolasallaten och låt den rinna av väl. Hacka vitlöken. Lägg sparrisen på ett ugnsfast fat och strö över den rivna osten. Gratinera i varm ugn, 250 grader, i 4 minuter. Fräs vitlöken och rucolasallaten i olivoljan. Smaka av med salt och peppar. Servera den gratinerade sparrisen upplagd på rucolasallaten överströdd med rostade pinjenötter.

No comments: