Monday, October 8, 2007

Georg Oddner 1923 - 2007

Sommarens sista ros i min trädgård till Georg Oddners minneI söndags avled fotografen Georg Oddner 83 år gammal. Han väckte min kärlek till svartvita bilder och hans böcker och utställningar är en ständig källa till inspiration. Nästan alla hans bilder handlar på ett eller annat sätt om möten mellan människor och jag tror det är det som fascinerar mig mest. Jag tröttnar aldrig på hans fotografier och återkommer till hans böcker gång på gång. Goerg Oddner har sagt att "Det intressanta med en riktigt bra bild är att den ger ifrån sig något nytt varje gång man ser den" och det tycker jag de flesta av hans bilder uppfyller med råge.

Oddner föddes i Stockholm och fotografi var inte hans första intresse. Han var firad jazztrumslagare innan han for till New York 1950 för att bli assistent till stjärnfotografen Richard Avedon. 1952 kom han till Malmö och startade en egen studio men han reste även världen runt och fotograferade. Kina, Chile, USA,Japan, Indien och Peru var en del av de länder han besökte. En av de bilder jag tycker allra mest om är fotograferad just i Peru. Den föreställer en blind tiggare som leds av en fattig pojke.


Oddner var också modefotograf och hans foto på Anita Ekberg var en av anledningarna till att Hollywoods intresse vaknade. Inte svårt att förstå när man ser fotot eller hur?


"Liksom en vattendroppe hör ihop med havet, hör ögonblicket ihop med evigheten. Man gör en bild för att betrakta och behålla ett stycke tid, alltså ett ögonblick att återvända till" . Georg Oddner
Tack för alla ögonblick du givit oss att återvända till !